Unghästar utbildningsplan


Utbildning av Jutagårdens framtida lektionshästar

Jutagården köper gärna in unga hästar och ponnyer direkt ifrån uppfödare runt om i Sverige. Vi är glada över att vi utvecklat bra samarbeten med flera duktiga stuterier.  Vi upplever att det blir väldigt bra hästar när man köper unga hästar som succesivt formas och får växa in i verksamheten. 

Hästarna köps in med fördel på våren som treåringar men vi har även köpt både yngre och äldre om det varit rätt individ. Man vet aldrig när man stöter på en bra häst och då gäller det att vara redo. Vi ser fördelar med om de gått på lösdrift i flock med jämnåriga hos uppfödaren innan de kommer till oss. Då får de både bra social träning och utvecklar sin fysika förmåga genom rörelse och lek. 

Hittills har det blivit friska, glada, nöjda, trevliga och välutbildade hästar som bjuder på bra ridkänsla och har goda möjligheter att lära våra elever att rida.

Av våra 30 hästar på ridskolan så är 28 svenska uppfödningar samt 24 hästar eller ponnyer som vi köpt in som unghästar och ridit in och/eller utbildat själva. Vi tycker det är ett väl fungerande system och just nu har vi en 4-åring och tre 5-åringar som är på gång inför framtiden.


 

Utbildningssystem


3 år

Vår

 

Hästarnas utbildning inleds genom att vi börjar att vänja dem vid miljön här på gården. De borstas, leds, löshoppas och får en hel del miljöträning. I slutet av den här perioden introduceras sadeln och longering. När de blivit rikigt vana att ledas går de på mycket promenader i skogen på samma vägar som vi senare rider. På så sätt tränas också trafikvana och att gå förbi "läskiga"/annorlunda saker.

Försommar
Nu börjar vi hänga på den och påbörjar uppsittning. Nu är unghästen riktigt duktig på muntliga kommandon och longeras både vanligt och lite föriktigt inspänd. Fram till betet rids de i skritt trav och galopp både på ridbana men också med täthäst i skog och terräng. Därefter går den på vila och sommarbete.

Sensommar

Nu börjar förberedelse inför unghästtesterna. Visa häst vid hand, löshoppning, lastning, samtidigt som ridutbildningen fortsätter med max 3 ridpass i veckan. Den unga hästen ska bli trygg med uppsittning, olika miljöer och mycket tid läggs ned på att den ska bli trygg med grundhjälperna, gas, broms och styrning. Om det är något hästen inte riktigt förstår så går vi tillbaka till longering eller leda häst. Väldigt korta och enkla pass med mycket repetion så de förstår att det finns ett tydligt system som den kommer känna igen i framtiden.

Höst

Under hösten som treåring får den en liten viloperid så de får smälta lite av sin utbildning. Under den senare delen på hösten så rids de och vi fortsätter att utveckla balans, avspändhet och att skapa framåtbjudning. Vi fortsätter med miljöträning och att vänja hästen vid alla moment som kan tänkas komma i framtiden som tex klippning, dusch mm Den får också komma in på lektion och ridas i grupp tillsammans med "sin ryttare". Det kan vara tex genom att vara med på framridningen. 

Vinter

Nu får den en viloperiod som innebär att bara få gå i lösdriften och smälta all ny kunskap.

 

 


 


4 år

 

Vår

 

 

Våren som fyraåring börjar ridningen bli befäst och hästen fortsätter att utveckla förståelsen för hjälpgivningen. Nu börjar även lite sidförande hjälper introduceras. Mycket uteritt och ridning rakt fram för att stärka hästen.

Nu börjar även kontakten till bettet bli bra. Under våren introduceras bommar, hinder och även lite terränghinder. Hästen börjar smyga med lite på lektion med sitt eget upplägg men den får ändå bekanta sig med övningarna och att gå i grupp. Under sista delen på våren börjar hästen gå med lite nya ryttare.

Sommar

Under sommaren får fyraåringen gå med litegrann på några ridpass under våra ridläger. Max 4 pass i veckan. Det är ofta bra övningar och samma upplägg vecka efter vecka vilket underlättar möjligheten att befästa utbildningen.
Därefter är det dags för sommarbete.

Höst

Här lägger vi ned mycket tid på att förbereda fyraåringarna inför kommande kval och unghästtest. 
I ridning så börjar fyraåringen mer frekvent att gå med på lektion. Det är samma ryttare ett par gånger i veckan och hästen rids bara av ryttare som närsomhelst kan avbryta sin lektion för att hästen är nöjd och/eller när den har fått med sig lektionens budskap. (Viktigt är att den tex inte behöver hoppa en bana till bara för att de andra på lektionen rider banan två gånger.)
Hopputbildning med hoppning av olika typhinder, övningar och banor.

Vinter

Vinterperiod innebär nedtrappning och vintervila över jul.

 

 


 


5 år

Vår


Nu kan hästen gå med mer med olika typer av ryttare. Hästen ligger ungefär på LB / LA i dressyren och LD/ LC i hoppningen. Nu fortsätter vidareutbildningen för att utveckla styrka och förståelse för ryttarens hjälper. Den rids av ryttare som är med och deltar i unghästens utbildning och som visar stor förtåelse för att hästen får vara klar när den är klar och inte när lektionstiden är slut. Det är viktigt att den inte blir för trött och tappar glädjen till sitt arbete. Den går max 5 gånger i veckan, ett ridpass om dagen.

Sommar
5-åringen går med på våra ridläger, max ett pass om dagen, 5 tillfällen/vecka.
Därefter är det sommarlov med vila och sommarbete.

Höst
Nu anser vi unghästen som inskolad och den är trygg med sitt arbete och redo att fortsätta sin utbildning i både dressyr, hoppning och terräng. Den går ett varierat arbete men med fördel i våra träningsgrupper där den får uppleva mycket bra och utvecklande övningar. Här brukar den vara redo att göra sina första starter i dressyr och hoppning. Vi har en målsättning att alla våra ridskolehästar ska ha tävlingserfarenhet.

 

 


 


6 år och framåt

Alla hästar får ett individuellt anpassat upplägg med elever och övningar så att det fortsätter att utvecklas och vidareutbildas. De går normalt 1-2 (oftast 1) lektioner/dag 6 dagar/vecka.  Vi värdesätter ett varierat arbete, i olika miljöer och på olika underlag.

Vår målsättning är att alla stora hästar ska vara utbildade tom Msv B dressyr, 110 cm hoppning och på olika typer av terränghinder.

Vår målsättning är att alla ponnyer ska vara utbildade tom LA dressyr, LB hoppning och på olika typer av terränghinder. De hästar som bara går med våra mer orutinerade elever räcker det med LB dressyr och LE hoppning och det är viktigt att allt är väl befäst.

Vi har som mälsättning att alla våra hästar ska ha tävlingserfarenhet i någon diciplin och erbjuder även våra elever möjligheten att tävla.

Köper vi en äldre häst, dvs från 6 år och uppåt räknar vi alltid att det tar ca 1 år att skola in den. Den behöver tid på sig att succesivt få komma in i verksamheten. Därefter kan man räkna den som en fullvärdig ridskolehäst som kan gå fullt ut.

 


 

Fina prestationer

Confidence "Hälge" - Final i Falsterbo, unghästchampionatet för 5-åringar i hoppning

 

Santiago KL - Som fyraåring gick han till final i hoppning med fantastiska poängen 10, 9, 9. I riksfinalen kom han på andra plats bland Sveriges 4-åringar.

Torpalyckans Mr Wiggo - Som treåring visades han på treårstest i gångarter och kom till riksfinal.

Torpalyckans Cosmos - Som treåring visades han på treårstest och fick fina omdömen i såväl hoppning som gångarter.

Toralyckans WWW - Han visades på fyraårstest och gick vidare till riksfinal i hoppning som han senare vann. Bästa fyraåringen i Sverige!

Torpalyckans Pluto - Han visades på treårstest och gick vidare med hans fina gångarter till riksfinal i dressyr.

 

 
 
 
 

Skultorps Ryttarsällskap, Ridskola, Ridklubb, Skövde